Realizarea unor noi senzori și biosenzori voltamperometrici pentru determinarea acizilor hidroxicinamici
Dată
2021Autor
Mereșescu (Bounegru), Alexandra Virginia
Abstract
Substanțele biologic active au proprietatea de a interacționa prin mecanisme fizice,
fizico-chimice sau chimice cu moleculele, atomii sau ionii din care este alcătuită materia vie,
declanșând o succesiune de reacții la nivelul organismului.
Acizii hidroxicinamici sunt o clasă de compuși organici care derivă de la acidul cinamic,
și conțin în moleculă un nucleu aromatic, cel puțin o grupare hidroxil fenolică, o dublă legătură
alifatică, și o grupare carboxil.
Acești compuși prezintă multiple funcții fiziologice, cum ar fi activitatea antioxidantă,
antiinflamatorie, anti-microbiană și anti-melanogenă. Aceste proprietăți stau la baza utilizării din
ce în ce mai frecventă a acizilor hidroxicinamici și a derivaților acestora în formulări
farmaceutice, suplimente alimentare dar și produse cosmetice.