Cercetări privind calităţile tehnologice ale unor soiuri de orz pentru bere cu perspectivă pentru cultivarea în Bărăganul de Nord Est
Resumen
Prezenta lucrare intitulată ”Cercetări privind calităţile tehnologice ale unor soiuri de orz pentru bere cu perspectivă pentru cultivare în Bărăganul de Nord Est” este o lucrare de cercetare dedicată orzului și orzoaicei, destinate fabricării berii.
Importanța acestei cereale în producerea berii și creșterea continuă a acestei producții la nivel mondial, european și național a
condus la creșterea cercetărilor ce au ca obiect orzul și orzoaica,
cercetări la care se atașează și prezenta cercetare.
În prezent orzoaica împreună cu orzul este cea de-a patra
cereală cultivată pe plan mondial (după grâu, porumb şi orez).
Producţia reprezintă circa 10% din totalul producţiei de cereale.La
nivel mondial, orzul este în principal utilizat ca hrană pentru animale
(70%), pentru obţinerea malţului (20%), pentru hrana oamenilor (5%)
şi pentru alte întrebuinţări (5%) (Wang, 2005).
Folosirea orzului ca materie primă pentru fabricarea berii
este cunoscută încă de acum 6000 ani de la popoarele antice, odată
cu arta producerii berii. Aceasta s-a transmis de la sumerieni la
babilonieni, aceştia la rândul lor transmiţând această tehnologie la
egipteni, greci şi apoi la popoarele germanice din Europa. Inițial orzul
se folosea ca atare, nemalţificat, la obţinerea berii. Malţificarea
orzului a fost introdusă deabia în secolul al VIII–IX lea e.n. De atunci,
berea se fabrică aproape în exclusivitate din: malț, hamei, apă şi
drojdie, în ţările mai conservatoare fiind interzisă folosirea altor
cereale nemalţificate.