Valorificarea unor compuși biologic activi din cătină prin dezvoltarea unor produse alimentare cu valoare adăugată
Abstract
Noțiunea de „alimente funcționale” își are originea în Japonia anilor 80 ai secolului trecut și a fost practicată în multe țâri din Asia în efortul de a îmbunătăți sănătatea generală a populației.
În anul 1991 a apărut conceptul de Foods for Specified Health Use (FOSHU), iar în prezent sunt
peste 100 de alimente recunoscute ca fiind FOSHU. Produsele alimentare pot fi considerate
alimente funcționale dacă, împreună cu impactul nutrițional de bază, au și efecte benefice asupra
uneia sau mai multor funcții ale organismului. Ele trebuie sa îmbunătățească starea generală și
fizică și/sau să scadă riscul de evoluție a unei boli. Nu numai producătorii din industria alimentară
ci și industria farmaceutică a devenit interesată de acest domeniu, în consecință a apărut așa numita zonă gri, care descrie suprapunerea intereselor industriilor alimentare și farmaceutice.
Având în vedere interesul semnificativ pentru dezvoltarea alimentelor cu efect terapeutic
pronunțat, „proiectarea” produselor alimentare funcționale a devenit larg răspândită în practica
mondială. Astfel de produse, nefiind medicamente, au un efect fiziologic pozitiv asupra
organismului uman. Acest efect se datorează prezenței fibrelor alimentare, oligozaharidelor,
aminoacizilor, glicozidelor, acizilor organici, fosfolipidelor, acizilor grași nesaturați, mineralelor,
vitaminelor, antioxidanților, bifido-bacteriilor, enzimelor de origine vegetală în alimente și este
capabil să elimine sau să reducă impactul negativ asupra corpului uman al unor factori reali, cum
ar fi poluarea, stresul precum și alți factori externi. În același timp, pentru funcționarea normală a
corpului uman sunt necesare nu numai un aport de vitamine și minerale, adică complexe
vitamino-minerale echilibrate, dar și o gamă mai largă de componente alimentare naturale cum
sunt pigmenții naturali, oleorezinele, compuși biologic activi la care organismul uman este adaptat
genetic și care, prin urmare, sunt factori nutriționali și de sănătate. Pentru a păstra sănătatea
umană, produsele alimentare trebuie să îmbunătățească metabolismul și să crească rezistența
organismului la influențele negative ale mediului. În acest sens, este de actualitate dezvoltarea
de produse specializate cu o compoziție echilibrată, cu efect terapeutic și profilactic, ținând cont
de nevoile fiziologice ale diferitelor grupe de vârstă ale populației.