• română
    • English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • italiano
  • română 
    • română
    • English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • italiano
  • Logare
Vezi articolul 
  •   Pagina principală
  • Doctoral School - Școala doctorală
  • Rezumate teze de doctorat
  • Vezi articolul
  •   Pagina principală
  • Doctoral School - Școala doctorală
  • Rezumate teze de doctorat
  • Vezi articolul
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Construcţia a două tulpini mutante de Listeria monocytogenes în vederea evidenţierii mecanismului de rezistenţă a bacteriei la presiuni înalte şi caracterizarea acestora

Thumbnail
View/Open
Rezumat_teza_doctorat_Bucur_Florentina_2020_RO.pdf (3.085Mb)
Rezumat_teza_doctorat_ Bucur_Florentina_2020_EN.pdf (2.914Mb)
Teza de doctorat_Bucur_Florentina_2020.pdf (9.544Mb)
Dată
2020
Autor
Bucur, Florentina Ionela
Metadata
Arată înregistrarea completă a articolului
Abstract
Alimentaţia reprezintǎ un aspect esenţial al vieţii, iar siguranţa acesteia constituie, ȋn consecinţǎ, un drept fundamental al omenirii. Din pǎcate, consumul de alimente contaminate cu agenţi biologici patogeni continuǎ sǎ cauzeze boli severe care afecteazǎ, anual, milioane de persoane, dintre care sute de mii decedeazǎ. Toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate, ȋn proporţie de peste 90%, de specii de bacterii patogene aparţinȃnd genurilor Staphylococcus, Salmonella, Campylobacter, Listeria şi Clostridium. Deşi infecţia cu speciile patogene de Listeria (listerioza), ȋn principal L. monocytogenes, este mai rarǎ, rata ridicatǎ de mortalitate asociatǎ acesteia constituie un motiv de ȋngrijorare publicǎ semnificativ. Ȋn anul 2018, Autoritatea Europeanǎ pentru Siguranţǎ Alimentarǎ a arǎtat cǎ incidenţa listeriozei urmeazǎ un trend ascendent ȋn Europa, ȋnregistrȃnd cea mai ridicatǎ ratǎ de mortalitate dintre ȋmbolnǎvirile cauzate de bacterii patogene de origine alimentarǎ (13,8%). L. monocytogenes este o bacterie ubicuitarǎ, fiind prezentǎ ȋn sol, ape, materii vegetale şi ferme de animale, astfel cǎ pătrundere acesteia, prin intermediul materiilor prime, în mediul de procesare a alimentelor este aproape inevitabilǎ. Avȃnd o capacitate de adaptare şi supravieţuire remarcabilǎ, bacteria poate persista perioade lungi de timp ȋn fabricile de produse alimentare, ȋn ciuda unor proceduri regulate de igienizare şi dezinfecţie. Tulpinile de L. monocytogenes persistente constituie un risc continuu de contaminare a produselor alimentare, aceasta putȃnd avea loc, ȋn special, ȋn cadrul etapelor de manipulare post-procesare. Spre deosebire de multe alte bacterii patogene asporulate, L. monocytogenes prezintǎ capacitatea de a prolifera ȋn produsele alimentare cu umiditate relativ scǎzutǎ, pH acid, conţinut de sare ridicat şi ȋn cele depozitate la temperaturi de refrigerare, controlul acesteia prin metode de procesare tradiţionale fiind, prin urmare, dificil. Prin urmare, cercetǎtorii şi specialiştii din industria alimentarǎ au acordat, ȋn ultimul timp, o atenţie deosebitǎ acestui patogen, ȋncercȃnd sǎ ȋnţeleagǎ factorii genetici şi mecanismele moleculare care stau la baza abilitǎţii lui de a depǎşi obstacolele impuse de strategiile de conservare aplicate la nivel industrial.
URI
http://arthra.ugal.ro/handle/123456789/7686
Colecții
  • Rezumate teze de doctorat [852]

DSpace 6.0 | Copyright © Arthra Institutional Repository
Contactați-ne | Trimite feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Răsfoiește

În tot DSpaceComunități; ColecțiiDupă data publicăriiAutoriTitluriSubiecteAceastă colecțieDupă data publicăriiAutoriTitluriSubiecte

Contul meu

Conectare

DSpace 6.0 | Copyright © Arthra Institutional Repository
Contactați-ne | Trimite feedback
Theme by 
Atmire NV